Meny Stäng

Dala-Floda operakör

Dala-Floda Operakör uppstod när Anna Eklund-Tarantino startade operafesten.  Anna frågade Floda kyrkokörs dåvarande ledare Maj-Karin Arnberg om kören kunde vara med och sjunga i Dido och Aeneas. Det blev positivt svar från de flesta  av körmedlemmarna liksom från några medlemmar ur Campanulakören och Gagnefs kyrkokör. 

Vi träffas några gånger i Dala-Floda för instudering och repetitioner under ledning av Maria Cervin. Arbetet till slutmålet är kantat med blandade känslor av hopplöshet och glädje. Hopplöshet när man inte hittar tonerna i sin stämma och glädje när tonerna ”äntligen” har kommit på plats. I månadsskiftet juli-augusti sammanstrålar vi med övriga medverkande och repeterar intensivt både musikaliskt och sceniskt för att ge er i publiken det bästa vi förmår.

Att få sjunga med i Operafestens olika uppsättningar har gett och ger fantastiska möjligheter till utveckling, upplevelser och utmaningar både musikaliskt och sceniskt.

Anna vill med Operafesten ge ”opera till folket” och inte bara till utan också ”bland, med och av folket”.  Operakören är en viktig del i den viljan. Här sjunger professionella sångare tillsammans med amatörer, unga som äldre har samma mål; Att ge en del av sig själv för att nå ut till er som vill uppleva opera under Dala-Floda Operafest.

Operakören 2023

Precis som tidigare år blandar vi amatörer med proffs i olika åldrar för att kunna ge er en genuin upplevelse av att vi är ”folket”. Många av våra körsångare kommer från bygden och några är hitresta, somliga har varit med tidigare, för andra är det premiär.

Julia Mattei

Julia är från Stockholm och är en av de som stått på scen under flest festivaler här i Dala-Floda. Hon har sjungit i kör sedan hon var fyra år, både konserter och på Kungliga Operan i Stockholm som liten.

Julia började sjunga solistiskt i högstadiet och fick redan som 15-åring göra Dans-Ida i Uggle-Carin (Frasquita i Carmen) på Operafesten 2016. 

Efter musikgymnasium och klassisk sång på folkhögskola studerar Julia nu sitt andra år på Musikhögskolan i Örebro, på kammarmusiklinjen. 

Hon sjunger även mycket i Västerleds församling i Stockholm, som solist på bland annat konserter och vid högtider. 

Ewa Barrsved Larsson

Ewa är en sångglad  frisör från Mockfjärd.
Hon driver egen frisörsalong i Mockfjärd och fixar frisyrer på Operafesten.
Ewa har sjungit i en lokal kör som heter Campanulakören i många år och har även glädjen att få delta i Dala-Floda Operafests egen operakör.
Hon har under tidigare års operafester bland annat deltagit i den lokala versionen av Carmen – som kallades Uggle-Carin samt Cavalleria Rusticana, Glada Änkan och La Bohème.

Mira Klintrot

Sången är bland det viktigaste i Miras liv och att få ha haft förmånen att vara med i tre av Dala-Floda Operafests uppsättningar, Cavalleria Rusticana, Glada Änkan och La Bohème har hon tyckt varit härligt. Till vardags arbetar Mira inte med sång och musik men hon sjunger i kören ”Opera Viva” och tar regelbundet sånglektioner och deltar i master class, hon tar tillfället i akt och sjunger när tillfälle ges. Mira delar sin tid mellan Falun och Stockholm. 

Susanne Andersson

Susanne bor i Djurås och har varit med i  Operafestens tidigare produktioner Cavalleria Rusticana, Glada Änkan och La Bohème.

 

Dag Hellström

Dag är utbildad skådespelare och gick ut scenskolan i Malmö 1987. Sedan dess har Dag arbetat på Borås Stadsteater, Västerbottensteatern och Dalateatern. 2005 började Dag arbeta som Teaterlärare på Håbo och Lugnet gymnasiet. I sin roll som teaterlärare har Dag samarbetat med Dalateatern i ett antal uppsättningar bl a musikaler.

Dag bor i Falun och har sett flera av Dala-Flodas uppsättningar. Han var själv med första gången i La Bohème. 

Linnea Simon

Linnea kommer ursprungligen från Stockholm och detta blir hennes andra medverkan i Operafesten. Hon har precis avslutat sitt första år vid Högskolan för Scen och Musik där hon läser en kandidat i opera. Tidigare har Linnea studerat vid Stockholm Operastudio och är även utbildad sångpedagog och musiklärare vid Musikhögskolan i Malmö. År 2022 tilldelades hon stipendium från Anders Sandrews Stiftelse som uppmuntran till fortsatt utbildning och hon tilldelades även Greta Perssons stiftelse stipendium för unga sångare. 

Utöver sitt andra år på operakandidaten i höst har Linnea en konsertturné i Skåne att se fram emot med sin sång- och gitarrduo Simon & Nissfolk.

Mischa Carlberg

 

 

Stina Lindberg

Stina Lindberg mezzosopran Har medverkat i många produktioner med olika operagrupper på flera håll i Sverige. Främst i Stockholm men också bla i Blekinge (Operapelago), Södertäljeoperan och Valdemarsviksoperan.

I Dala-Floda har hon medverkat bla som Elvira i Don Giovanni och som Lilja i Ugglekarin.

Susanne Fängström Tjulander

Susanne är tvärflöjtsläraren som älskar att sjunga. 

Hon kommer ursprungligen från Ångermanland och efter estetiska programmet i Härnösand flyttade hon till Piteå för att studera på Framnäs folkhögskola och senare på Musikhögskolan. Under sina år i Piteå fick hon vid flera tillfällen sjunga operakör och tyckte det var en rolig variation till den traditonella svenska körsång som hon var van vid att sjunga. 

Efter flytten till Dalarna har hon bland annat sjungit i kören i Turandot i Dalhalla och i Operafestens uppsättningar av Cavalleria Rusticana och Glada Änkan. 

När hon inte lär barn och ungdomar att spela tvärflöjt på Kulturskolan i Gagnef, så musicerar hon gärna med sin man och två vänner i gruppen ”Nystan”, då blir det mest svenska visor och folkmusik. 

Foto: Lars Redhe

Peter Nyqvist

Tenor från Stockholm. Har studerat klassisk sång vid musikhögskolan i Piteå och Kulturama Opera studio i Stockholm. Medlem i Gustaf Sjökvist kammarkör. Stipendiat vid Vadstena Akademien 2012 och 2022 Han har haft produktionsanställningar vid Radiokören, Eric Ericssons kammarkör, och på Folkoperan.

På repertoaren har Peter även sakrala verk som tenorsolist.

Gabriel Olsson

Gabriel är en basbaryton från Stockholm med en trots sin unga ålder, stor erfarenhet som körsångare. Efter tio år av körsång på Adolf Fredriks Musikklasser och Stockholms Musikgymnasium, har Gabriel påbörjat sina solistiska studier på Stockholms Operastudio där han bland annat har medverkat i en uppsättning av Trollflöjten som Papageno.

Häxblosskören

Kören i Häxbloss deltar både som korister och solister  i de olika delarna av kvällen.

Aurora Borotinskij

Aurora har bland annat studerat på Birkagårdens folkhögskola, Stockholm Operastudio, och Lyric Operastudio Weimar, Tyskland. Hon har också gått det tvååriga skådespelarprogrammet på Calle Flygare teaterskola i Stockholm. Under Dala-Floda Operafest deltar Aurora som
korist samt sjunger i ensemble och gör därmed sin första operafestival som mezzosopran. Hon har tidigare sjungit sopranrepertoar och bland genomförda roller kan nämnas Grevinnan i Figaros Bröllop, Irma i Louise, Ida i Läderlappen och Första damen i Trollflöjten. Aurora har också sjungit i kören på Operafestivalen i Savonlinna i Finland, där hon deltog i flertalet
operor såsom Aida, Trollflöjten, Lohengrin, Tosca och Don Giovanni.

Edward Ahlström

Edward deltar för första gången i Dala-Floda Operafest, vilket han gör som korist/ensemble.
Han har studerat musikvetenskap och medicin på Uppsala Universitet och är utbildad inom klassisk sång och opera på Birkagårdens folkhögskola, Kulturama, Stockholm operastudio
och Lyric Opera Studio Weimar. Edward har gjort roller som Talaren och Sarastro i Trollflöjten, Bartolo och Antonio i Figaros Bröllop, Fadern i Louise och Frank i Läderlappen.
Han har tidigare sjungit i Stockholms Domkyrkokör och där även framträtt som bassolist vid framföranden av Sir John Steiners The Crucifixion

Sophia Yildiz

Sophia är en tjugoårig mezzosopran från Stockholm, och medverkar för första gången i operafesten. Hon påbörjade sångstudier för Lotta Lindqvist (regissör på operafesten) i slutet av sin gymnasietid vid Stockholms musikgymnasium, där hon bestämde sig för att satsa på sången. Nu har hon precis avslutat studier vid Vadstena sång och Pianoakademi och ska till hösten påbörja sin kandidat i klassisk sång vid Norges musikkhøgskole. 

Liv Nyberg

Liv är en 21-årig sopran från Stockholm. Hon har tidigare studerat på Birkagårdens folkhögskola. Till hösten påbörjar hon sitt andra år på klassisk sång vid Musikhögskolan i Stockholm, där hon studerar för bl.a. Åsa Bäverstam. Detta är Livs första medverkan i Dala-Floda operafest. Utöver solistiska studier har hon en gedigen körerfarenhet.