Meny Stäng

Dala-Floda operakör

Dala-Floda Operakör uppstod när Anna Eklund-Tarantino startade operafesten för åtta år sedan.  Anna frågade Floda kyrkokörs dåvarande ledare Maj-Karin Arnberg om kören kunde vara med och sjunga i Dido och Aeneas. Det blev positivt svar från de flesta  av körmedlemmarna liksom från några medlemmar ur Campanulakören. Stommen i kören består fortfarande av körmedlemmar från dessa körer och sedan något år finns även sångare ur Gagnefs kyrkokör med. 

Vi träffas ca 12 gånger mellan april och juni i Dala-Floda för instudering och repetitioner. Under repetitionerna övar vi var stämma för sig och tillsammans. Dessa moment upprepas gång på gång. Arbetet till slutmålet är kantat med blandade känslor av hopplöshet och glädje. Hopplöshet när man inte hittar tonerna i sin stämma och glädje när tonerna ”äntligen” har kommit på plats. I månadsskiftet juli-augusti sammanstrålar vi med övriga medverkande och repeterar intensivt både musikaliskt och sceniskt för att ge er i publiken det bästa vi förmår. 

Att få sjunga med i Operafestens olika uppsättningar har gett och ger fantastiska möjligheter till utveckling, upplevelser och utmaningar både musikaliskt och sceniskt.

Anna vill med Operafesten ge ”opera till folket” och inte bara till utan också ”bland, med och av folket”.  Operakören är en viktig del i den viljan. Här sjunger professionella sångare tillsammans med amatörer, unga som äldre har samma mål; Att ge en del av sig själv för att nå ut till er som vill uppleva opera under Dala-Floda Operafest.

I år är det ett annorlunda år… Och så även för Dala-Floda Operakör. 

På grund av pandemin som härjat har vi inte haft möjlighet att repetera med operakören. Det har också varit svårt att veta hur många vi har kunnat vara i lokalerna och om det ens skulle vara möjligt att genomföra en festival. 

Årets operakör är en liten kör men med stora röster. Precis som tidigare blandar vi amatörer med proffs i olika åldrar för att ändå kunna ge er en genuin upplevelse av att vi är ”folket”.

Kören består av Mona Hygerth, Julia Halvarson, Linn Jansson, Julia Mattei, Rodrigo Ramirez, Petru Alexe och Jonas Molander.

Mona Hygerth

Linn Jansson

Julia Halvarson

Julia Mattei

Rodrigo Ramirez

Petru Alexe

Jonas Molander