Meny Stäng

Dala-Floda operakör

Dala-Floda Operakör uppstod när Anna Eklund-Tarantino startade operafesten.  Anna frågade Floda kyrkokörs dåvarande ledare Maj-Karin Arnberg om kören kunde vara med och sjunga i Dido och Aeneas. Det blev positivt svar från de flesta  av körmedlemmarna liksom från några medlemmar ur Campanulakören. Stommen i kören består fortfarande av körmedlemmar från dessa körer och sedan något år finns även sångare ur Gagnefs kyrkokör med.

Vi träffas några gånger under våren i Dala-Floda för instudering och repetitioner under ledning av Campanulakörens dirigent Annette Sund. Arbetet till slutmålet är kantat med blandade känslor av hopplöshet och glädje. Hopplöshet när man inte hittar tonerna i sin stämma och glädje när tonerna ”äntligen” har kommit på plats. I månadsskiftet juli-augusti sammanstrålar vi med övriga medverkande och repeterar intensivt både musikaliskt och sceniskt för att ge er i publiken det bästa vi förmår.

Att få sjunga med i Operafestens olika uppsättningar har gett och ger fantastiska möjligheter till utveckling, upplevelser och utmaningar både musikaliskt och sceniskt.

Anna vill med Operafesten ge ”opera till folket” och inte bara till utan också ”bland, med och av folket”.  Operakören är en viktig del i den viljan. Här sjunger professionella sångare tillsammans med amatörer, unga som äldre har samma mål; Att ge en del av sig själv för att nå ut till er som vill uppleva opera under Dala-Floda Operafest.

Operakören 2022

Precis som tidigare år blandar vi amatörer med proffs i olika åldrar för att kunna ge er en genuin upplevelse av att vi är ”folket”. Många av våra körsångare kommer från bygden och några är hitresta, somliga har varit med tidigare, för andra är det premiär.

Linn Jansson

Linn har efter studier i klassisk sång vid Nordiska musikgymnasiet i Stockholm fortsatt med att studera sång vid Operastudion i Härnösand och vid Stockholms Operastudio där hon tidigare i vår sjöng rollen som Mimì i deras slutproduktion av La Bohème. Till hösten påbörjar hon sitt andra år vid Stockholms Operastudio. År 2019 erhöll hon Solna stads Krausstipendium för unga klassiska musiker. Sommaren 2021 var Linn en av sångarna i den lilla kören i La Bohème och hon framförde även solostycken och duetter vid några av Operafestens andra evenemang.

Julia Halvarson

Julia Halvarson är utbildad på Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm och hon har även sjungit i Katarina kyrkas ungdomskör på Södermalm.  Julia studerar på Kungsholmens musikgymnasium samt sjunger med STUK (Storkyrkans ungdomskör).

Utöver körmusiken skriver Julia egen musik, framför allt inom genrerna pop- och singer-songwriter.  I förra årets uppsättning av La Bohème gjorde hon sin första medverkan i en operaföreställning.

Julia Mattei

Julia är från Stockholm och detta blir hennes femte Operafestival här i Dala-Floda. Hon har sjungit i kör sedan hon var fyra år och har fått sjunga på många konserter, mest i Sverige men även utomlands. Hon har medverkat i några uppsättningar på Operan i Stockholm som liten, bland annat i La Bohème!

Julia började sjunga solistiskt i högstadiet och fick som 15-åring göra Dans-Ida (Frasquita) i Uggle-Carin på Operafesten 2016. Sen dess har hon medverkat som solist på konserter i Stockholm, mycket inom Svenska kyrkan. Efter musikgymnasium och klassisk sång på folkhögskola ska Julia studera mer musik i Oslo till hösten.

Rodrigo Ramirez

Ewa Barrsved Larsson

Ewa är en sångglad  frisör från Mockfjärd.Hon driver egen frisörsalong i Mockfjärd och fixar frisyrer på Operafesten.Ewa har sjungit i en lokal kör som heter Campanulakören i många år och har även glädjen att få delta i Dala-Floda Operafests egen operakör.Hon har under tidigare års operafester bland annat deltagit i den lokala versionen av Carmen – som kallades Uggle-Carin samt Cavalleria Rusticana, Glada Änkan och La Bohème.

Johan Gummesson

Johan är 22 år och kommer från Stjärnsund i Hedemora kommun. Han har alltid tyckt om att sjunga och att uppträda och även om det under uppväxten mest var pop och rock som lockade så sjöng han i olika körer. Först efter gymnasiet fann Johan den klassiska musiken, den klassiska sången och operan. Han kom in på klassisk sång  på konservatoriet i Falun.  Det som mest var tänkt som en kul grej, blev istället en passion, och nu så ska han börja studera klassisk sång på högskolenivå till hösten.

Johan har sett ett antal av Operafestens föreställningar de senaste åren och när en kollega på Gagnefs kulturskola tipsade  om kören i årets upplaga så tvekade han inte en sekund!

Mira Klintrot

Sången är bland det viktigaste i Miras liv och att få ha haft förmånen att vara med i tre av Dala-Floda Operafests uppsättningar, Cavalleria Rusticana, Glada Änkan och La Bohème har hon tyckt varit härligt. Till vardags arbetar Mira inte med sång och musik men hon sjunger i kören ”Opera Viva” och tar regelbundet sånglektioner och deltar i master class, hon tar tillfället i akt och sjunger när tillfälle ges. 

Susanne Andersson

Susanne har varit med i  Operafestens tidigare produktioner Cavalleria Rusticana, Glada Änkan och La Bohème.

Dag Hellström

Dag är utbildad skådespelare och gick ut scenskolan i Malmö 1987. Sedan dess har Dag arbetat på Borås Stadsteater, Västerbottensteatern och Dalateatern. 2005 började Dag arbeta som Teaterlärare på Håbo och Lugnet gymnasiet. I sin roll som teaterlärare har Dag samarbetat med Dalateatern i ett antal uppsättningar bl a musikaler.

Dag har sett flera av Dala-Flodas uppsättningar och var själv med första gången i La Bohème. 

Julian Bush

Första besöket i Dala-Floda var för 50 år sedan då han gifte sig med Inger Wålstedt.

Under 20 år verkade han som professionell fagottist och han spelar fortfarande sin fagott i orkestrar och band. Nyligen har han turnerat i Kina där han spelat ”Den magiska flöjten” och Turandot”.

Som sångare har Julian sjungit bland annat Mahlers 2:a, Vivaldis Gloria, Mozarts Requiem och Beethovens 9:a.

Timmy Thorén

Linnea Simon

Linnea kommer ursprungligen från Stockholm och detta blir hennes första medverkan i Operafesten. Hon har precis avslutat sina studier vid Stockholm Operastudio och till hösten kommer hon att flytta till Göteborg för att påbörja sin kandidat i opera vid Högskolan för scen och musik. Sedan tidigare är Linnea även utbildad sångpedagog och musiklärare vid Musikhögskolan i Malmö. År 2022 tilldelades hon stipendium från Anders Sandrews Stiftelse som uppmuntran till fortsatt utbildning och hon tilldelades även Greta Perssons stiftelse stipendium för unga sångare. 

Den senaste produktionen Linnea deltog i var Stockholm Operastudios uppsättning av La Bohème, då i rollen som Mimì. Hon ser nu fram att få lära känna nya sidor av La Bohème under Operafesten!

Mischa Carlberg